Katalin-nap Kati néninél

2014. november 24.

Katalin-napi ünnepségre várják a fehérváriakat november 25-én, kedden délután öt órára Kati néni szobrához, a Liszt Ferenc utcába, majd a Felsővárosi Közösségi Házba, ahol mi muzsikálunk.

Az ünnepség résztvevőit és a Katalinokat Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán felsővárosi képviselő köszönti Kati néni szobránál, műsort a Tilinkó zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja szolgáltat, az eseményhez illő harapnivalóról pedig a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodik.

Az ünnepség 17.45-től a Szent Sebestyén-templom előtti téren folytatódik, ahol Vargha Tamás országgyűlési képviselő mond köszöntőt, Nyárai-Horváth István plébános pedig Szent Katalin vértanúságáról beszél. A hagyományos batyubál 18 órakor indul a Felsővárosi Közösségi Házban: először a felsővárosi iskolások adnak műsort, majd a Táncol”KODÓ” Táncegyüttes veszi birtokba a színpadot, a Szedtevette zenekar muzsikájára. A belépés díjtalan.

katalin-nap_2014_580

A felsővárosi fertályos asszony, Kati néni szobrát 2001. november 25-én avatták fel többéves kálvária után, hiszen a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról. Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók szerint Kati néni szobrának ezen a helyen kell állnia. A közvélemény nyomásának engedve aztán végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek.

Hozzászólás

Még nincs hozzászólás.