Jubileumi gálaműsorral ünnepel a salgótarjáni Kodály táncegyüttes

2014. április 22.

Fennállásának húszéves jubileumát táncgálával ünnepli Salgótarjánban a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület. A társulat az elmúlt két évtized során tehetséges fiatalok sokaságát nevelte ki a magyar néptáncművészetnek, az egykori tarjáni diákok közül ma már sokan egyetemet, főiskolát végzett felnőttek, s van köztük olyan, aki hivatásos táncosként járja a világ színpadait.

(Forrás: www.kodalytanc.hu)

(Forrás: www.kodalytanc.hu)

A fiatalok tehetséggondozását, a néphagyomány ápolását annak idején úttörő formában, az iskolai és a civil keretet egyesítve szervezte meg a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület. Igaz, rá is kényszerültek erre, ugyanis a fesztiválokon való jelenlét, a külföldi turnék és a viselet költségei messze meghaladták anyaintézményük, a Kodály Zoltán Általános Iskola lehetőségeit – mondja az egyesület, s a tánccsoport vezetője, Braun Miklós, aki azért megjegyzi, az iskola akkori igazgatójának, Nádasdi Istvánnak is elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Kodályból ki tudott nőni egy művészeti műhely, s ilyen teljesítményt képes felmutatni.

Braun Miklós, az egyesület vezetője

Az évek során százhúsz – százötven gyerek, mint tag fordult meg az együttesben, de összesen többszázan találkoztak ebben a közösségben a táncművészet alapjaival. Közülük nem egy a „kezét-lábát összekeverte” az induláskor, de mire végeztek, az iskolai táncórák, s az egyesületi próbák eredményeképp nem csak jó táncosokká, de érett, magabiztos fiatalokká váltak. Tartást kaptak, a lányok nővé, a fiúk férfiakká értek itt – mondja büszkén az együttes vezetője, aki hosszú névsorként sorolja, hogy melyikükből lett jogász, fogorvos, közgazdász, kinek van már gyermeke, ki hogyan éli, építi életét.

(Forrás: www.kodalytanc.hu)

(Forrás: www.kodalytanc.hu)

A főpróbán műszaki egyetemista párt szólítok meg, egyikük környezetvédelmi mérnök lesz hamarosan, a másik villamosmérnök-informatikus, s az egyetem mellett már dolgozik is. Hatéves koruktól az együttes a „második otthonuk”, megannyi fellépés, hazai és külföldi út van mögöttük, egy éve pedig párként is egymásra leltek itt.

(Fotó: Tarnóczi László)

(Fotó: Tarnóczi László)

Az alapító tagok közül tízen még ma is a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület táncosai. Ahogy őket, úgy a műhely arculatát is formálta az élmények sokasága és az idő. Például az, amikor Barócz-Bárdos Tamás, a Magyar Rádió Gyermekkórusának írt egy zeneművet, amit kórus a szimfonikus zekekarral és a tarjáni táncosokkal együtt vitt színpadra. A társulat a magyar néptánc-kincset azóta is szívesen ötvözi máshonnan hozott elemekkel és az autentikus magyar zenei korlátokból is ki-ki lépnek, ha abból egy jó produkció születhetik.

(Forrás: www.kodalytanc.hu)

(Forrás: www.kodalytanc.hu)

S ami szintén hozadéka még az itt végzett munkának, hogy a Nógrád Táncegyüttes, és az ország távolabbi tájain más folklórműhelyek is kaptak már frissítést az innen indultakból. A Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület jubileumi műsora április 25-én, pénteken 18 órakor kezdődik a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban, mely alkalommal – több korábbi hazai és külföldi közös fellépés után – újfent a székesfehérvári Szedtevette Zenekar szolgáltatja majd a talpalávalót.

A két félidős gálaesten a palóc néptánc-kincs mellett fellépnek az együttes barátai, így Cantabile Kamarakórus, a ragyolci Nógrád Táncegyüttes, Egerből pedig a Szederinda Táncegyüttes és szólót táncol a tarjáni műhelyből az Állami Népi Együttesbe felkerült táncművészeti egyetemista, Szoboszlai Balázs is.

Forrás: Tarnóczi László | Nógrád Megyei Hírlap 2014. április 22-i lapszáma

Hozzászólás

Még nincs hozzászólás.